Christoffer Eneberg: Den bästa slumpen

Våren 2012 befann jag mig i en situation där jag skulle påbörja ett 3 månader långt vikariat som klasslärare i ett lågstadium. Före detta hade jag arbetat en tid som tränare för en grupp tonåringar, men jag hade inga planer på att i framtiden arbeta med barn.

Jag var på slutrakan av mina idrottsinstruktör studier och när min vän frågade ifall jag skulle vara intresserad av ett vikariat på skolan där han arbetade, så svarade jag helt enkelt: ”Varför inte!”. Det var av slumpen jag gick in på denna väg, som visade sig vara längre än jag någonsin hade anat. Nämligen efter detta arbetade jag de följande 6 åren i skolor, förskolor och daghem och fick massor av värdefull erfarenhet, goda minnen och kära kollegor.

När min vän frågade ifall jag skulle vara intresserad av ett vikariat på skolan där han arbetade, så svarade jag helt enkelt: ”Varför inte!”.

Idag rekryterar jag arbetstagare till daghem och skolor för Seure och all min tidigare erfarenhet är till stor nytta. Det är självklart att den förståelse jag har över arbetsuppgifterna hjälper mig rekrytera bra arbetstagare, men ännu värdefullare är de verktygen jag fått av att arbeta i multiprofessionella omgivningar där situationerna ändrar konstant. I skolor och daghem finns det mycket personal med varierande arbetsuppgifter, men som alla har ett gemensamt huvudmål – barnens bästa.

Ett gemensamt mål finns vanligtvis i vilket som helst arbetssamfund och varierande uppgifter likaså och det är här jag upplever att det finns ett dolt värde för alla, oberoende i vilken bransch man kommer att jobba inom i framtiden. Att utveckla en god samarbetsförmåga gynnar dig i alla yrken och det har jag verkligen fått öva på under åren jag arbetat i olika barngrupper. Man kunde säga att tiden jag varit på barnens lekplats även lärt mig mycket om hur man skall bära sig åt på ”vuxnas lekplats” – eller arbetsplats, som vi vanligtvis kallar det.

I skolor och daghem finns det mycket personal med varierande arbetsuppgifter, men som alla har ett gemensamt huvudmål – barnens bästa.

På Seure erbjuder vi korta och långa vikariat, så det finns något för alla livssituationer. Dessutom behöver man inte ha tidigare formell erfarenhet, för vi ordnar skolningar via vilka man kan bekanta sig med arbetet i teori och i praktiken och efter detta få jobb via Seure. Om man upplever att man har lite erfarenhet, så kan man alltid komma ihåg att man är ett steg längre ner på vägen än jag var före min första arbetsdag som lärarvikarie. Jag inledde min färd utan formell erfarenhet och utan att få någon introduktion till vad som väntade, men jag skulle vilja påstå att det gick vägen trots det.

Det var av rena slumpen att jag började arbeta med barn och i den stunden hade jag ingen aning att jag skulle jobba de kommande 6 åren med barn. Ännu mindre anade jag hur mycket dessa år skulle ge mig. Därför gläder det mig att jag i mitt nuvarande jobb kan ge samma chans till andra människor och hjälpa dem hitta ett värdefullt arbete . För detta är verkligen värdefullt arbete – värdefullare än man kanske anar.

Tilaa Seuren uutiskirje, niin saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.